Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΕΙΑ-ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ

Παιδική πορνογραφία μέσω Διαδικτύου: η μάστιγα του αιώνα μας Ανθρώπινα δικαιώματα - 15-01-2008 - 16:52


1997-2005: η παιδική πορνογραφία μέσω Διαδικτύου αυξάνεται κατά 1500%

Το Διαδίκτυο αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Ο αριθμός των ιστοσελίδων έχει γνωρίσει τεράστια αύξηση τα τελευταία δέκα χρόνια. Παράλληλα όμως έχουν αυξηθεί και τα κρούσματα παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου. Στο θέμα αυτό εστίασαν οι ευρωβουλευτές σήμερα, με αφορμή την έκθεση της ευρωβουλευτή Roberta Angelilli για τα δικαιώματα του παιδιού. Μεταξύ άλλων η εισηγήτρια της έκθεσης προτείνει μέτρα για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας. Η ψηφοφορία αναμένεται αύριο.

Η δημοσίευση ιστοσελίδων με υλικό παιδικής πορνογραφίας θεωρείται σήμερα ως αδίκημα που τιμωρείται από το νόμο με ποινή φυλάκισης ακόμη και δέκα ετών σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες. Στην εξάπλωση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας συντελούν η όλο και πιο ευρεία χρήση του Διαδικτύου, η ανωνυμία που προσφέρει ο κυβερνοχώρος, αλλά και τεχνολογικά επιτεύγματα όπως είναι οι ταχύτατες διασυνδέσεις και οι ψηφιακές κάμερες.

Αύξηση του φαινομένου κατά 1500%!



Αν πιστέψουμε μάλιστα τα λεγόμενα του Franco Frattini, που είναι ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης, "ο αριθμός των ιστοσελίδων με υλικό παιδικής πορνογραφίας έχει αυξηθεί κατά 1500 % την περίοδο 1997-2005".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2007 σχετικά με τα εγκλήματα που διεξάγονται μέσω της χρήσης του Διαδικτύου και τη δυσκολία αντιμετώπισης αυτών, "η δράση για την επιβολή του νόμου εναντίον αυτών των ιστοτόπων είναι εξαιρετικά δυσχερής, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους βρίσκονται συχνά σε χώρες διαφορετικές από τη χώρα–στόχο, και συχνά εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Οι ιστότοποι αυτοί μπορούν να μετατοπίζονται με μεγάλη ταχύτητα, εντός και εκτός της εδαφικής επικράτειας της ΕΕ, ενώ ο ορισμός του παρανόμου σ' αυτόν τον τομέα παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από το ένα κράτος στο άλλο".

Από ένα ως δέκα έτη οι ποινές των δραστών

Επιτυχία πάντως αποτελεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εναρμόνιση τόσο των ειδών εγκλημάτων που τιμωρούνται όσο και των ποινών που αντιμετωπίζουν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν το 2003 οι υπουργοί που απαρτίζουν το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να τιμωρούνται οι ακόλουθες πράξεις (είτε εάν πραγματοποιούνται μέσω υπολογιστή είτε όχι): παραγωγή παιδικής πορνογραφίας• διανομή, διάδοση ή μετάδοση παιδικής πορνογραφίας• προσφορά ή με άλλο τρόπο διάθεση παιδικής πορνογραφίας• απόκτηση ή κατοχή παιδικής πορνογραφίας.

Οι ποινές σε όλα τα κράτη μέλη κυμαίνονται συνήθως μεταξύ ενός και τριών ετών φυλάκισης. Για τα πιο σοβαρά αδικήματα προβλέπεται μάλιστα ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει και τα δέκα έτη.

Δεν λείπουν βέβαια και κοινοτικά προγράμματα, όπως είναι το "Ασφαλέστερο Διαδίκτυο" (Safer Internet) που καλύπτει την περίοδο 2005-2008 και διαθέτει προϋπολογισμό ύψους 45 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών -ιδιαίτερα από τα παιδιά- και η καταπολέμηση των φαινομένων δημοσίευσης παράνομου υλικού στον κυβερνοχώρο.

Υπό ψηφοφορία αύριο η σχετική κοινοβουλευτική έκθεση

Σήμερα (Τρίτη) η ολομέλεια των ευρωβουλευτών που συνεδριάζει στο Στρασβούργο συζήτησε για την έκθεση της κας Roberta Angelilli, μέλους της Ομάδας "Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών", σχετικά με μια στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα του παιδιού.

Μεταξύ άλλων η εισηγήτρια της έκθεσης προτείνει:

να αποκλειστούν από τα επιγραμμικά συστήματα πληρωμής οι ιστότοποι που πουλούν υλικό παιδικής πορνογραφίας διά της ηλεκτρονικής οδού ή να θεσπιστούν άλλοι περιορισμοί

το οριστικό κλείσιμο των παράνομων ιστοσελίδων

να αναπτυχθούν οι τεχνολογίες μπλοκαρίσματος παράνομων ιστοσελίδων προκειμένου να εμποδίζεται η πρόσβαση σ'αυτές

να γίνεται η πληροφόρηση των παιδιών με φιλικό προς αυτά τρόπο και με τα κατάλληλα μέσα

να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που θα ενημερώνεται διαρκώς και η οποία θα περιέχει τα στοιχεία των εμπόρων που πουλούν υλικό παιδικής πορνογραφίας. Τα στοιχεία που αφορούν τέτοιου είδους πωλητές θα πρέπει να κοινοποιούνται αμέσως στις αστυνομικές υπηρεσίες του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, στην Europol και την Interpol.

Πηγή κειμένου φωτό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες