Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Αμερικανικές παρεμβάσεις στην Ελλάδα





Πως όλα έχουνε σχέση...............



Συζήτηση στην βουλή για την υπόθεση των υποκλοπών.
Ομιλία κ.Καρατζαφέρη.



Xpress του Μεσονυχτίου " Υπόθεση Ζαχόπουλου" 16/02/2008
Κανάλι EXTRA-3 με τον δημοσιογράφο κ.Σπυρίδων Καρατζαφέρη.



Αποκαλύψεις Κ.Τράγκα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALTER

-------------------------------------------------------------------------------
14/03/2008

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ

Αγρια παζάρια με αμερικανική παρέμβαση

Παρουσία της πρέσβειρας των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ (!) η συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον Ν. Γκρουέφσκι στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας).-

Πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και παζάρια και μάλιστα υπό την άμεση καθοδήγηση των ΗΠΑ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ολα δείχνουν ότι η κυβερνητική κρίση στην ΠΓΔΜ αποτελεί μια «καλή ευκαιρία» για να ενταθούν οι επαφές μεταξύ των δυο κυβερνήσεων, με στόχο να «εκβιαστεί» μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Το βέβαιο είναι ότι και οι δυο κυβερνήσεις έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την εξεύρεση λύσης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία με τη σειρά της κινεί κατάλληλα και κατά βούληση τα νήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο ΝΑΤΟ, Β. Νούλαντ, κανονίστηκε συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) παρουσία της ίδιας της Αμερικανίδας αξιωματούχου (!) όπου συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό τον Μ. Νίμιτς, που θα γίνει τελικά στις 17 του μήνα στη Βιέννη.

Η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε την παρουσία της Β. Νούλαντ στη 40λεπτη συνάντηση μεταξύ Μπακογιάννη - Γκρουέφσκι, ενώ «νομιμοποίησε» απόλυτα την αμερικανική πρωτοβουλία υποστηρίζοντας ότι εντάσσεται στην προσφορά «καλών υπηρεσιών» που αναλαμβάνουν τον τελευταίο καιρό «διάφοροι φίλοι και σύμμαχοι» για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η ίδια η Ντ. Μπακογιάννη σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, επιχειρώντας να υποβαθμίσει την απροσχημάτιστη αμερικανική παρέμβαση, από τη μια εκτίμησε ότι «δεν ήταν ιδιαίτερα παρεμβατική» (!) η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ και από την άλλη αποφάνθηκε ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».

Επί της ουσίας, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να βρούμε ένα όνομα που να επιτρέπει βελτίωση των διμερών σχέσεων και ταυτόχρονα να επιτρέψει στην ΠΔΓΜ να προχωρήσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Αντικρουόμενες ήταν οι πληροφορίες για τη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, αμέσως μετά.

Η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για μια τυπική χειραψία, ενώ ο ίδιος ο Γκρουέφσκι είπε ότι μίλησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό αλλά δεν είχαν κάτι καινούριο να πουν μετά τη συνάντηση με την Ντ. Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας ωστόσο ως πρόοδο «τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή». Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι δε σημειώθηκε καμία πρόοδος στις χτεσινές συναντήσεις, αλλά συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν κι άλλες, αποφεύγοντας να διευκρινίσει αν αυτές θα γίνουν παρουσία των Αμερικανών...

Πάντως ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ εμφάνισε την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και έστειλε ακόμα ένα «μήνυμα» στην ΠΓΔΜ. «Είναι φυσιολογικό η Ελλάδα ως χώρα της περιοχής να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη σταθερότητα των Βαλκανίων», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «η σταθερότητα εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αποφυγή προκλήσεων».

Πηγή κειμένου

Άλλες πηγές σχετικά με το θέμα

1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες