Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ


ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Εντονη αμερικανική... παρότρυνση


Κλιμακώνεται η πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης για διευθέτηση του προβλήματος


Τη σαφή αμερικανική επιθυμία για τη διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε χτες μετά τη συνάντησή της με την Ελληνίδα ομόλογό της στη Νέα Υόρκη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Η συνάντηση Ράις - Μπακογιάννη πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της ΓΣ του ΟΗΕ.

Υποδεχόμενη την Ντόρα Μπακογιάννη, η Κοντολίζα Ράις εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ, εξέλιξη που θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ, την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Αμερικανίδα υπουργός υπογράμμισε: «Θέλουμε να δούμε το ζήτημα να επιλύεται το συντομότερο δυνατό. Θα το συζητήσουμε. Το πιο σημαντικό είναι να επιλυθεί. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε να βρεθεί μια λύση, που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τα δυο μέρη».

Στη συνάντηση, που κράτησε 40 λεπτά και πραγματοποιήθηκε κατόπιν ελληνικού αιτήματος, εκτός από την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό και οι εξελίξεις στον Καύκασο, ενόψει και της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας του ΟΑΣΕ το Γενάρη.

Στη συνάντηση Μπακογιάννη - Ράις ήταν παρόντες, από αμερικανικής πλευράς ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Ντάνιελ Φριντ, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει το ζήτημα της ΠΓΔΜ και άλλοι συνεργάτες της Ράις, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι πρέσβεις Μαλλιάς, Χαλαστάνης και Βασιλόπουλος και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.
Συνάντηση Νίμιτς - Τσερβένκοφσκι

Προχτές, Τετάρτη, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, χωρίς την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Ο Μ. Νίμιτς χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Τσερβένκοφσκι «καλή», σημειώνοντας ότι άκουσε με προσοχή τις γενικές τοποθετήσεις του Προέδρου της ΠΓΔΜ σε σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία και τις εισηγήσεις που ο ίδιος κατέθεσε πρόσφατα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως οι θέσεις που του μεταφέρουν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είναι πολύ κοντά, τονίζοντας πως «εάν υπάρχουν διαφορές δεν τις έχω ακούσει».

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες