Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Αναχαιτίστηκε το Rachel Corrie - Δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Εάν δεν μάς αφήσουν καμία επιλογή θα πρέπει να επιβιβαστούμε στο πλοίο»


Αναχαιτίστηκε το Rachel Corrie

Το Rachel Corrie αναχαιτίστηκε, αλλά δεν έχουν επιβιβαστεί σ΄αυτό Ισραηλινοί στρατιώτες, σύμφωνα με το ιρλανδικό ΥΠΕΞ.

THE RACHEL CORRIE SHIP



Το φορτηγό πλοίο Rachel Corrie, το οποίο έχει ναυλωθεί από ιρλανδική οργάνωση, αγνόησε τις διαταγές να αλλάξει πορεία προς το ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ και κατευθύνεται προς τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

«Ενημερώσαμε επανειλημμένα τους υπεύθυνους στο πλοίο ότι πρέπει να κατευθυνθούν προς το λιμάνι Ασντόντ και ότι υπάρχει αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας και συνεχίζουν τον πλου προς τη Γάζα», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην Ιερουσαλήμ.

Ο ισραηλινός στρατός απείλησε να επιβιβαστεί στο Rachel Corrie εάν το φορτηγό πλοίο εξακολουθήσει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις για αλλαγή πορείας, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Εάν δεν μάς αφήσουν καμία επιλογή θα πρέπει να επιβιβαστούμε στο πλοίο», τόνισε η αντισυνταγματάρχης Αβιτάλ Λίμποβιτς.

Νωρίτερα, η παλαιστινιακή επιτροπή υποδοχής που περιμένει το πλοίο στη Γάζα, ανέφερε ότι το Rachel Corrie αναχαιτίστηκε χωρίς βία περίπου 35 μίλια (65 χλμ) ανοιχτά της Γάζας.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, τουλάχιστον τρία περιπολικά πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού συνοδεύουν το φορτηγό πλοίο σε μια ζώνη 30 με 35 μίλια ανοικτά των μεσογειακών ακτών, σε διεθνή ύδατα.

Εκπρόσωπος του ιρλανδικού υπουργείου Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι υπάρχει συνεχής επαφή με τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινές δυνάμεις και δεν έχουμε καμία πληροφόρηση από την πλευρά τους ότι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν επιβιβαστεί στο πλοίο», τόνισε η ίδια πηγή.

«Απ΄ό,τι καταλαβαίνουμε, τα ισραηλινά πλοία βρίσκονται δίπλα στο Rachel Corrie, αλλά δεν έχουν ακόμα επιβιβαστεί σ΄αυτό Ισραηλινοί στρατιώτες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της ιρλανδικής οργάνωσης Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία-Παλαιστίνη ότι ήλθε σε επαφή στις 05:15 τοπική και ώρα Ελλάδας μέσω δορυφορικού τηλεφώνου με επιβάτες του πλοίου.

«Τους ακολουθούσαν ισραηλινά πλοία. Τα ραντάρ τους είχαν παρεμβολές, αλλά τα δορυφορικά τηλέφωνα λειτουργούσαν», τόνισε ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής οργάνωσης.

«Τους ακολουθούν», δήλωσε τηλεφωνικά η Γκρέτα Μπερλίν της οργάνωσης Free Gaza. Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι το σκάφος πλέει περίπου 55 χλμ. δυτικά της Γάζας, στην Μεσόγειο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι ένας δημοσιογράφος που βρίσκεται στο σκάφος είπε πως «μπορούμε να δούμε Ισραηλινά σκάφη πολύ κοντά μας. Μας ακολουθούν. Δεν έχει υπάρξει καμιά επαφή».

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού είπε ότι δεν διαθέτει καμιά πληροφορία για το θέμα.

Οι αρχές του Ισραήλ είχαν προειδοποιήσει ότι δε θα επιτρέψουν στο σκάφος να διαρρήξει τον αποκλεισμό του Παλαιστινιακού θύλακα, πέντε ημέρες μετά την επιχείρηση κατάληψης μιας νηοπομπής έξι σκαφών στην οποία βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 9 άνθρωποι.

Το Ισραήλ προσφέρθηκε να μεταφέρει την βοήθεια που μεταφέρει το Ρέιτσελ Κόρι στο λιμάνι του Ασντόντ και από εκεί οδικώς στη Γάζα, όμως οι ακτιβιστές επιμένουν ότι θα ελλιμενιστούν στον Παλαιστινιακό θύλακα.

«Δε θα πάνε στο Ασντόντ», είπε η Μπερλίν, προσθέτοντας ότι μόνο εάν το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό καταλάβει το σκάφος θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Το πλοίο έχει πάρει το όνομά του από την Αμερικανίδα ακτιβίστρια η οποία σκοτώθηκε από μπουλντόζα του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας το 2003.

Rachel Corrie: Το κορίτσι με τα όνειρα που μαρτύρησε για τον πλησίον........


RACHEL CORRIE



Στο σκάφος επιβαίνουν η κάτοχος του βραβείου Νομπέλ ειρήνης Μαϊρίντ Μαγκουάιρ από τη Βόρεια Ιρλανδία και ο Ιρλανδός Ντένις Χάλιντεϊ, πρώην αξιωματούχος στα Ηνωμένα Έθνη.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ......

Έγινε επίθεση στο MV Rachel Corrie Ανέλαβαν
αναίμακτα τον έλεγχο οι Ισραηλινοί κομάντο


05-06-2010 ΩΡΑ 11:12:34

Δυνάμεις των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού κατέλαβαν το ιρλανδικό πλοίο Rachel Corrie, το οποίο κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας. Η επίθεση των Ισραηλινών έγινε χωρίς να υπάρξει αντίσταση των ακτιβιστών. Είχε προηγηθεί ενημέρωσή τους ότι ισραηλινές δυνάμεις θα επιβιβαστούν και θα αναλάβουν τον έλεγχο του πλοίου. Η επέμβαση έγινε "κοντά ή μέσα στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ", όπως μεταδίδει ισραηλινή πηγή. Το πλοίο οδηγείται χωρίς να υπάρξουν βιαιότητες στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ.


Στο πλοίο επιβαίνουν πέντε Ιρλανδοί ακτιβιστές, έξι Μαλαισιανοί και μερικά ακόμα μέλη του πληρώματος.

Το Ισραήλ θα ελέγξει το φορτίο του πλοίου και στη συνέχεια θα το μεταφέρει οδικώς με δικά του μέσα την ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας....Πατήστε εδώ για συνέχεια





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες